• NAJ - Taliansko - deň

          • Dňa 26. januára 2024 sme na našej škole oslávili opäť špeciálny deň – bol venovaný Taliansku, jeho krásnym mestám, histórii, ostrovom, osobnostiam, jedlám, autám, športom - našli sme toho neúrekom. Pridali sa k nám pani kuchárky – deťom pripravili na obed špagety.

            Už ráno sa v zborovni ocitli parochne, odevy, plášte, košele, masky z benátskeho karnevalu a mnohí učitelia sa fintili do talianskych kostýmov. Mala som 6 hodín po anglicky o Taliansku. Deti vedeli veľa, chodia tam na dovolenky a mala som dojem, že túto krajinu majú v obľube. Obrázky Talianska boli nádherné. Otázky detí zaujímavé : Prečo je veža v Pise šikmá ? Kto bol posledný taliansky kráľ ? Koľkokrát sa rozlohou zmestí Slovensko do Talianskej čižmy? Žiaci tipovali od 4x do 10 x – pravdivý výsledok bol 6x . V krčahu vo vestibule boli nasypané talianske cestoviny – deti mali tipovať, koľko kúskov cestovín je v ňom – víťazi budú známi koncom januára.

            Venovali sme sa Rímu, Vatikánu, Florencii, Milánu, Benátkam, jazerám Lago di Garda, Lago di Como, Sicílii, Sardínii, Capri, osobnostiam od Marca Pola, Galilea Galileiho, cez Leonarda da Vinci, Michelangela, operných skladateľov, operných spevákov, po dnešných módnych tvorcov, tvorcov automobilov, každý hneď spoznal Perinbabu – Giulietta Masina, menej už Federica Felliniho a slávne filmové hviezdy z minulosti. Z Talianska vraj pochádzajú okuliare ( vynájdené v 13. storočí ) a piano. Spomínali sme Giro d´Italia, taliansky futbalový team, lyžiarku Brignoneovú.

            Na Youtube sme si pozreli Andrea Bocelliho – Con te partiro, Luciana Pavarottiho – O Sole Mio, talianskych futbalistov ako spievajú hymnu, vnučku Pavarottiho: Nieta di Pavarotti v talentovej súťaži ( podobnej Česko – Slovensko má talent) – spievala prekrásne. Pustili sme si Vivaldiho Štyri ročné obdobia – úvodnú časť : Jar.

            Zneli slová ako Buongiorno, Ciao, Buonaserra, Piccolo, Grande, Gelato, Per favore, Arrivederci.

            Bol to veselý, veľmi príjemný deň a ubehol mi veľmi rýchlo. Ani som nevedela, ako o 13. 20 zazvonil záverečný zvonček.

            Ing. Zuzana Šúrová

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Aj tento rok sme sa zapojili do projektu Olympijský odznak všestrannosti. Tí najúspešnejší obdržali bronzový, strieborný či zlatý odznak. Blahoželáme

          • Holokaust očami detí

          • Na besede v knižnici sa  žiaci 4. B pútavým rozprávaním dozvedeli o živote židovskej dievčiny Gabiky, ktorej pokojný život plný lásky a istoty sa radikálne zmenil po obsadení krajiny nacistami

          • Basketbal - chlapci - okres - víťazstvo

          • Vo štvrtok 17.1. šesť chlapčenských družstiev bojovalo o majstra okresu v basketbale starších žiakov. Po víťazstve dievčat nechceli ani chlapci zaostať a príkladne bojovali počas celého turnaja. Tímový výkon im priniesol nielen prvenstvo v skupine, ale bez straty bodu ovládli aj celý turnaj. Najlepším hráčom družstva bol vyhlásený Lukáš Uhrík. Blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu.

          • Šaliansky Maťko

          • ŠALIANSKY MAŤKO - súťaž v prednese povestí - 1. kategória:

            1. Dominika Sopková – 3.B, 2. Hana Poláchová – 2.B, 3. Dorota Sekerková – 2.B, Lucia Koščová – 2.C

            Cena poroty: Pavel Šuniar – 2.A

            V 2. kategórii zvíťazila Laura Tanečková, druhé miesto získala Ela Korčoková a na treťom sa umiestnil Marko Perniš. Gratulujeme a Laure držíme palce v ďalšom kole.

            Všetkým účastníkom ďakujeme a víťazom gratulujeme!

          • Na hodine výtvarnej výchovy

          • Enkanistika- súčasť arteterapie našich ôsmakov veľmi baví. Enkaustika je maliarska technika, pri ktorej sa ako farbiace médium používa roztavený farebný vosk. Nástrojom na maľovanie sú rozohriate kovové paličky, alebo špeciálne vyhrievané perá, prípadne tzv. enkaustické žehličky. Metóda farbenia je známa už z čias 100 – 300 rokov p.Kr., tzv. fajjúmskych portrétov z Egypta

          • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 8.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády, ktorého sa zúčastnilo 32 žiakov v štyroch kategóriách. Výsledky sú nasledovné:

            Kategória C – 9. ročník

            1. Daniel Alkusz – 9.A; 2. Andrej Levák – 9.B

            3. Nicolas Krísel – 9.A, Sebastian Hudec – 9.B

            Kategória D – 8. ročník

            1. Filip Bradáč – 8.A; 2. Richard Golian – 8.B

            3. Flavio Lendvorský – 8.A, Sára Bavalová – 8.B, Marko Ungvarský – 8.C

            Kategória E – 7. ročník

            1. Michal Kilik – 7.A; 2. Marek Jendreják – 7.B

            3. Hana Korčoková – 7.A, Maroš Levák – 7.B

            Kategória F – 6. ročník

            1. Alex Pupala – 6.A; 2. Rastislav Maslík – 6.B

            3. Dávid Slávik – 6.A

            Za účasť ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom a držíme palce prvým dvom z každej kategórie, pretože postupujú do okresného kola. Mgr. Michal Kilik