• Na hodine literatúry

          • Po roku sme sa znovu stretli s tvorbou nášho významného rodáka, Andreja Sládkoviča. Žiaci 8.A čítali, analyzovali a zamýšľali sa nad veršami najväčšej ľúbostnej básne. Atmosféru dotváralo prostredie - park so sochou A. Sládkoviča a lavička so schránkou na poštu pre samotného autora.

          • NAJ DEŇ : Český deň

          • 27. októbra 2023 sme na našej škole oslavovali špeciálny deň : Český deň. Už týždeň sme mali vo vestibule nástenku s českými zámkami, symbolmi, osobnosťami, jedlami, suvenírmi a s českými slovami, ktoré sa vôbec nepodobajú na slovenské .

            Viacerí učitelia prišli oblečení vo farbách českej trikolóry, ďalší sa zmenili na českého turistu, futbalistu, nechýbala Saxana, Ferdo Mravec, Mach a Šebestová, Večerníček a pán školník sa dokonca stal hokejistom Školníkom. Žiaci prišli oblečení ako Pat a Mat, Bob a Bobek, Princezná ze mlejna, Princezná so zlatou hviezdou, Popelka, Ewa Farna, Broučci, spisovateľ Josef Čapek – spomínali sme si Pohádky o pejskovi a kočičce.

            Učila som 6 hodín Česko po anglicky. Deti to prijali celkom dobre, premietali sme si prezentácie – poznali českého prezidenta, vedeli, že predtým pracoval vo vojenskej oblasti, rozprávali o tom, že videli Staromestský orloj, navštívili Hradčany a Karlov most, dokonca na ňom tancovali v slovenských krojoch, boli im známe aj české jedlá – bramboračka, vepřo, knedlo, zelo a moravské koláče a české suveníry – český krištál, český porcelán a jablonecká bižutéria. Pátrali sme na Googli po kurze českej koruny, včera bolo 24,71 českých korún za 1 euro. Zapísali sme si rozdielne české a slovenské slová – mnohé z nich sú krásne , aj veselé. Písali sme si česko – slovensko - anglický slovník :

            Beruška – lienka – ladybird Leden – január - January

            Pampeliška – púpava – dandelion Únor – február - February

            Brouk – chrobák – bug Březen – marec - March

            Želva – korytnačka – turtle Duben – apríl - April

            V závere hodiny sme spievali piesne s pomocou Youtube - piataci nadšene spievali Jóžin z Bážin, ôsmaci toho poznali veľa : Vymyslel jsem spoustu nápadů, Saxana, Stín katedrál, Dlouhá noc, ôsmak Maťko si zaželal Lady karneval, deviataci si želali Srdce nehasnou. Bolo také smutné a daždivé počasie, že sa to aj celkom hodilo.

            Na každej hodine sme si vyskúšali kvíz z internetu o českých televíznych rozprávkach, mal 9 otázok, piataci ho chceli robiť 2x, aby ho mali nakoniec bez chyby.

            Bol to zaujímavý a príjemný deň.

            Ing. Zuzana Šúrová

          • Deň zdravej výživy - 25.10.2023

          • alebo starší učia mladších.

            Naša veľká vďaka patrí pánovi Dušanovi Kováčovi z Lokál Bistro Dudince, ktorý nám pripravil na Deň zdravej výživy výborné pochutiny - nátierky a plnené tortilly. Pani Danici Moravčíkovej z LC Stred Krupina ďakujeme za ovocie a zeleninu pre žiakov na prípravu zdravej desiaty.

            Žiaci II. stupňa v rámci dňa zdravej výživy sa zúčastnili na prednáške spojenej s prípravou zdravých jedál